Vipavská frtalja
Luxusní omeleta k sváteční snídani
Suroviny:
vejce, sůl, olej
klobása, sýr, bylinky
Ideální by samozřejmě bylo, kdybychom měli originální suroviny ze Vipavské doliny - sušenou šunku pršut a sýry, které zrají v jeskyních slovinského krasu, a čerstvé bylinky. Slovinská kuchyně se vyznačuje totiž tím, že používá kvalitní domácí suroviny, v tom je její kouzlo.
Postup:
Vajíčka rozkvedláme v hrnku se solí a přidáme nadrobno nakrájenou klobásku nebo šunku, nastrouhaný sýr a nasekané bylinky (meduňka, bazalka, fenykl), na pánvi osmažíme a podáváme s čerstvou zeleninou.
Z Pohádkové kuchařky
Po loňském úspěchu virtuálního křestu pohádkové sbírky Kouzelná zahrada se letos bude konat 17. února křest Pohádkové kuchařky (malého průvodce slovinskou kuchyní). Stejně jako před rokem se sejdou autorky se svými čtenáři, fanoušky a milými hosty na Facebooku ve skupině Kouzelná zahrada a představí ukázky z nové knížky.
Původně mělo jít jen o jednu kapitolu Průvodce pohádkovým Slovinskem, ale materiálu bylo mnohem víc, takže vznikla samostatná publikace. Kromě receptů na chutná a většinou jednoduchá jídla obsahuje příběhy z mytologie a pohádky o chlebu, pohance, včelách... Povídání doplňují barevné fotografie a černobílé ilustrace Magdy Štajnerové.
Kmotrou knížky se stala paní Michaela Štravs Matanelli, která žije ve Slovinsku se svým manželem.
Pozvání na křest přijali zajímaví hosté (mezi prvními spisovatelka Renata Petříčková, hudební skladatel a spisovatel Lubomír Müller, regionální autorka ze Slovácka Anna Mikesková), kteří představí nejen slovinské speciality, ale i své domácí pohádkové recepty s fotografiemi a ilustracemi. Spisovatelé zároveň věnovali svá díla s autogramy do dražby na pomoc Perinatologickému centru v Hradci Králové. Dlouhodobější materiální pomoc (sbírky, šicí dílny, výstavy a přednášky) pro nedonošená miminka organizuje nové mateřské centrum Matami v Poličce. Mediální podporu poskytne nový web Maminky maminkám, kde budou publikovány všechny recepty a reportáže z akcí.
Součástí programu bude pohádkové vaření (zapojí se i děti z dětského domova v Poličce), příběhy ze slovinské kuchyně, nová pohádka Červená krabička a výtvarná soutěž pro děti z dětského domova, přehlídka obrázků z klubu Pohádkové ilustrace, pohádková anketa, aukce knih a obrázků (např. Láska je všechno, láska je nic, Jsem těhotná, ne nemocná, Pohádky ze Stříbrného města), obrázky ze Slovinska, zajímavé články...
Akce se bude konat po celý den až do pozdních nočních hodin na Facebooku ve skupině Kouzelná zahrada, pro neregistrované byl založen blog www.pohadkovakucharka.svetu.cz. Výtěžek z aukcí bude převeden na transparentní účet organizace Babyklokánci, ze kterého se nakoupí potřebné pomůcky pro nedonošená miminka v Hradci Králové.
Křest Pohádkové kuchařky je veřejný. Bavit se, vařit, soutěžit a pomáhat můžete i vy.
Prekmurska gibanica
Nejslavnější a nejrozšířenější slovinský zákusek, jehož receptura je chráněna zákonem EU. Tradiční prekmurska gibanica je tvořena čtyřmi nádivkami, které následují v přesně určeném pořadí. Peče se v kulaté nebo čtyřhranné formě. Původně se pekla v chlebové peci.
Zjednodušená gibanica
Šťavnatý osvěžující zákusek
1. směs
1 kelímek od jogurtu mouky
1 kelímek mletého máku
1 kelímek mletých ořechů
1 kelímek cukru
2. směs
5-6 nastrouhaných jablek
vanilkový cukr
skořice
rum
cukr podle chuti
3. směs
½ kg tvarohu
2 kysané smetany
3 celá vejce
Do vymazaného pekáče nasypeme polovinu první směsi, na to vložíme druhou směs, pak zbytek první směsi a nakonec polijeme třetí směsí.
Pečeme 45 minut při 200 stupních.
lech vyložený pečicím papírem. Pečeme 8 minut na 200°C.
Vánoční vydání Pohádkové kuchařky