Prekmurska gibanica
Nejslavnější a nejrozšířenější slovinský zákusek, jehož receptura je chráněna zákonem EU. Tradiční prekmurska gibanica je tvořena čtyřmi nádivkami, které následují v přesně určeném pořadí. Peče se v kulaté nebo čtyřhranné formě. Původně se pekla v chlebové peci.
Zjednodušená gibanica
Šťavnatý osvěžující zákusek
1. směs
1 kelímek od jogurtu mouky
1 kelímek mletého máku
1 kelímek mletých ořechů
1 kelímek cukru
2. směs
5-6 nastrouhaných jablek
vanilkový cukr
skořice
rum
cukr podle chuti
3. směs
½ kg tvarohu
2 kysané smetany
3 celá vejce
Do vymazaného pekáče nasypeme polovinu první směsi, na to vložíme druhou směs, pak zbytek první směsi a nakonec polijeme třetí směsí.
Pečeme 45 minut při 200 stupních.