Znáte poradnu, která zná odpověď na každou otázku? Zapamatujte si www.poradte.cz Určitě se vám bude hodit.
Kouzelná zahrada - Pohádková kuchařka

Sváteční omeleta frtalja

11. červenec 2011 | 10.35 | rubrika: Pohádková kuchařka

Vipavská frtalja

Luxusní omeleta k sváteční snídani

IMG_3566

Suroviny:

vejce, sůl, olej

klobása, sýr, bylinky

Ideální by samozřejmě bylo, kdybychom měli originální suroviny ze  Vipavské doliny - sušenou šunku pršut a sýry, které zrají v jeskyních slovinského krasu, a čerstvé bylinky. Slovinská kuchyně se vyznačuje totiž tím, že používá kvalitní domácí suroviny, v tom je její kouzlo.

Postup:

Vajíčka rozkvedláme v hrnku se solí a přidáme nadrobno nakrájenou klobásku nebo šunku, nastrouhaný sýr a nasekané bylinky (meduňka, bazalka, fenykl), na pánvi osmažíme a podáváme s čerstvou zeleninou.

Z Pohádkové kuchařky

Související články

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 | 0.00 (0x)

Křest Pohádkové kuchařky

8. únor 2011 | 08.07 | rubrika: Pohádková kuchařka

Pozvánka na křest Pohádkové kuchařky

     Po loňském úspěchu virtuálního křestu pohádkové sbírky Kouzelná zahrada se letos bude konat 17. února křest Pohádkové kuchařky (malého průvodce slovinskou kuchyní). Stejně jako před rokem se sejdou autorky se svými čtenáři, fanoušky a milými hosty na Facebooku ve skupině Kouzelná zahrada a představí ukázky z nové knížky.

   Původně mělo jít jen o jednu kapitolu Průvodce pohádkovým Slovinskem, ale materiálu bylo mnohem víc, takže vznikla samostatná publikace. Kromě receptů na chutná a většinou jednoduchá jídla obsahuje příběhy z mytologie a pohádky o chlebu, pohance, včelách... Povídání doplňují barevné fotografie a černobílé ilustrace Magdy Štajnerové.

     Kmotrou knížky se stala paní Michaela Štravs Matanelli, která žije ve Slovinsku se svým manželem.

Pozvání na křest přijali zajímaví hosté (mezi prvními spisovatelka Renata Petříčková, hudební skladatel a spisovatel Lubomír Müller, regionální autorka ze Slovácka Anna Mikesková), kteří představí nejen slovinské speciality, ale i své domácí pohádkové recepty s fotografiemi a ilustracemi. Spisovatelé zároveň věnovali svá díla s autogramy do dražby na pomoc Perinatologickému centru v Hradci Králové. Dlouhodobější materiální pomoc (sbírky, šicí dílny, výstavy a přednášky) pro nedonošená miminka organizuje nové mateřské centrum Matami v Poličce. Mediální podporu poskytne nový web Maminky maminkám, kde budou publikovány všechny recepty a reportáže z akcí.

     Součástí programu bude pohádkové vaření (zapojí se i děti z dětského domova v Poličce), příběhy ze slovinské kuchyně, nová pohádka Červená krabička a výtvarná soutěž pro děti z dětského domova, přehlídka obrázků z klubu Pohádkové ilustrace, pohádková anketa, aukce knih a obrázků (např. Láska je všechno, láska je nic, Jsem těhotná, ne nemocná, Pohádky ze Stříbrného města), obrázky ze Slovinska, zajímavé články...

     Akce se bude konat po celý den až do pozdních nočních hodin na Facebooku ve skupině Kouzelná zahrada, pro neregistrované byl založen blog www.pohadkovakucharka.svetu.cz. Výtěžek z aukcí bude převeden na transparentní účet organizace Babyklokánci, ze kterého se nakoupí potřebné pomůcky pro nedonošená miminka v Hradci Králové.

     Křest Pohádkové kuchařky je veřejný. Bavit se, vařit, soutěžit a pomáhat můžete i vy.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 | 0.00 (0x)

Zjednodušená gibanica

24. leden 2011 | 09.24 | rubrika: Pohádková kuchařka

Prekmurska gibanica  gibanicaJ

Nejslavnější a nejrozšířenější slovinský zákusek, jehož receptura je chráněna zákonem EU. Tradiční prekmurska gibanica je tvořena čtyřmi nádivkami, které následují v přesně určeném pořadí. Peče se v kulaté nebo čtyřhranné formě. Původně se pekla v chlebové peci.

Zjednodušená gibanica

Šťavnatý osvěžující zákusek

1. směs

1 kelímek od jogurtu mouky

1 kelímek mletého máku

1 kelímek mletých ořechů

1 kelímek cukru

2. směs

5-6 nastrouhaných jablek

vanilkový cukr

skořice

rum

cukr podle chuti

3. směs

½ kg tvarohu

2 kysané smetany

3 celá vejce

Gibanica  Do vymazaného pekáče nasypeme polovinu první směsi, na to vložíme druhou směs, pak zbytek první směsi a nakonec polijeme třetí směsí.

   Pečeme 45 minut při 200 stupních.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 | 1 (1x)

Vánoční recepty z Pohádkové kuchařky

14. prosinec 2010 | 12.42 | rubrika: Pohádková kuchařka

Rozpukané placičky   IMG_3012

3 vejce

100 g kokosové moučky

100 g mletých ořechů

100 g čokolády v prášku (granko)  

100 g moučkového cukru

rum

   Žloutky, kokos, ořechy, čokoládu a cukr smícháme, přidáme sníh z bílků. Vytvoříme kuličky, které obalíme v moučkovém cukru a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 8 minut na 200°C.

Vánoční vydání Pohádkové kuchařky

IMG_3025      IMG_3019     IMG_3027

komentáře (3) | přidat komentář | hodnocení: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 | 3.67 (3x)